2012. július 30., hétfő

Hódító matyó

Már nem is tudom, honnan jött ez az őrület...pár hónapja ellepték a netes oldalakat a népi motívumok újjáélesztéséről szóló cikkek. Úgy gondolom, hogy a külföldi sztárok, leginkább Nicole Kidman kalocsai mintával díszített ruhája indította el a lavinát. :)

 forrás: Nők Lapja Café

Mára létrejöttek kizárólag hímzett ruhadarabokat árusító divatcégek. A tulipános blúzon, a kalocsai farmeren keresztül a hímzett tornacipőig terjed a kínált áruk listája. Én úgy gondolom, hogy bizonyos ruhadarabokon kifejezetten szépen mutat, például egy lenge nyári blúzon, míg másokon, mondjuk egy baseball sapkán inkább visszataszító. Fontos, hogy a minta szépen kidolgozott, és egyedi legyen, a ruhadarabon történő megfelelő elhelyezéssel. Csak azért, mert valami "matyós", még nem biztos, hogy mutatós. :) Becsülöm azokat a kézműveseket, akiknek van türelmük órákat ülni, és hímezni látástól vakulásig. :)

A tornacipős és farmernadrágos megoldások főleg a fiatalokat célozzák meg:

Forrás: Style.hu

Sok-sok ékszerkészítő is előszeretettel merít ihletet a magyaros motívumokból. Láthatunk üveglencsés ékszereket, hímzett kitűzőket, és természetesen süthető gyurmából készült ékszereket is. :) Jómagam is megpróbálkoztam a matyó, illetve kalocsai motívumok formába öntésével. Azt kell mondjam, hogy a gyurma élénk színei kifejezetten jól állnak ennek a témának. Íme néhány korábbi munkám:






Arra lennék kíváncsi, hogy Ti belefogtatok-e magyar népi motívumos ékszer vagy hímzett ruhadarab készítésébe, illetve van-e ilyen jellegű vásárolt terméketek. Szívesen fogadom a képeiteket a livekszer@gmail.com címre. A küldött fotókat és a hozzá tartozó leírásokat közzéteszem itt a blogon! :)

Comments:

Megjegyzés küldése

Free Blog Template by June Lily